Контакти

58002, м. Чернівці
вул. Банкова, 1
Навчальний корпус №20.
Тел/факс: (0372) 55-38-26
E-Mail: college@chnu.edu.ua

Погода

  Воєнний стан та євроінтеграційні процеси, які відбуваються в сучасному українському суспільстві вимагають нових підходів до розуміння права, формування правової держави і громадянського суспільства, підвищення рівня правосвідомості громадян. Неабияке значення  в цьому контексті відіграє і проведення різноманітних просвітницьких заходів, в тому числі тижнів права.

  У період з 08 грудня до 15 грудня 2023 року у ВСП «Фаховий коледж ЧНУ» з ініціативи циклової комісії правничих дисциплін відзначали тиждень права.

  Заходи, проведені під час відзначення тижня права  мали на меті підвищити рівень правової культури студентів, а також забезпечити поінформованість про конституційні права та обов'язки особи, можливості їх реалізації та захисту.

  Розпочав цикл заходів Молдован В.І., за ініціативи якого 08 грудня 2023 року разом із фахівцем-практиком, помічником судді Заставнівського районного суду Чернівецької області Ковалюк Оксаною Василівною, було проведено виховний захід у форматі відкритого бінарного заняття на тему «Інститут помічників суддів в Україні та світі: порівняльний аналіз» для студентів груп 31-Ю, 32-Ю та 42-Ю.

  Учасники заходу мали можливість ознайомитися із засадами формування і сучасної регламентації правового статусу помічника судді та співставити особливості основних моделей організації їх роботи. Також організаторами заняття було здійснено компаративістський аналіз функцій і ролі помічників суддів в ухваленні судових рішень та умов оплати їх праці в українській та європейських судових системах. Наприкінці ж заходу було підведено підсумки щодо окреслення ряду  недоліків, переваг та перспектив вдосконалення регулювання інституту помічника судді у вітчизняних правових реаліях, що допоможе осмислити важливість даної професії і зробити правильний вибір майбутнім юристам-спеціалістам.

  12 грудня 2023 року в рамках святкування тижня права викладачем І категорії Доманчук А.Д. проведено засідання круглого столу на тему: «Міжнародне кримінальне право» в групах 41-Ю та 42-Ю.

  На засіданні розглянуто принципи та джерела міжнародного кримінального права, міжнародно-правові механізми міжнародного співробітництва у боротьбі із злочинністю, основні напрямки міжнародної уніфікації кримінального законодавства, порядок притягнення фізичних осіб до міжнародної кримінальної відповідальності, надання правової допомоги у кримінальних справах, статус міжнародної організації кримінальної поліції - Інтерполу, взаємовідносини України та Інтерполу. Із доповідями виступили: Білак Л., Бундюр Б., Виборна В., Жуков І., Загул О., Рихло А., Савчук Д., Кілару А., Павлов В., Павлюк Ю., Стратой П., Хім'як С., Череп В.

  12 грудня 2023 року Попельницькою Н.С., викладачем І-ї кваліфікаційної категорії було організовано і проведено засідання круглого столу на тему: «Права окремих категорій громадян» для студентів групи 31-Ю та 32-Ю.

  Під час засідання круглого столу було заслухано доповіді студентів, присвячені особливостям реалізації прав окремих категорій осіб, а саме дитини, жінок, біженців, осіб без громадянства, а також етнічних, релігійних та мовних меншин. Особливу увагу було зосереджено на тих заходах, які вживаються державою задля реалізації прав особи.

  З метою кращого сприйняття інформації та з урахуванням принципу наочності доповіді студентів супроводжувалися демонстрацією презентацій, які відображали зміст доповіді.

  13 грудня 2023 року викладачем Докаш О.Ю. був проведений конкурс відеоробіт «Чому я обрав/обрала спеціальність «Право»?» серед студентів 1 курсу спеціальності «Право» (групи 11-Ю і 12-Ю). До конкурсу долучилися студенти Андрусяк Б., Бинда І., Білинська Є., Гудима І., Гульпе Є., Єгорова А., Косован М., Корнило В., Кузьміна Т., Осташек В., Паладій С., Парасків А.-М.

  Є відомий вислів Конфуція: «Оберіть професію до душі, і ви жодного дня не будете працювати», тому студентам було запропоновано дати відповіді на такі питання:
  - Чого вчить ця професія і якими якостями має бути наділений юрист для того, аби бути затребуваним, успішним і компетентним?
  - Які труднощі, пов’язані з роботою юриста і що в ній надихає, приносить задоволення?
  - Чи є можливості для професійного зростання?

  14 грудня 2023 року Доманчук А.Д. проведено колоквіум у групі 22-Ф на тему: «Інформаційні війни у сучасних умовах», в ході якого обговорено різновиди, методи і способи, завдання та мету інформаційних війн; форми сучасних інформаційних війн; маніпулятивний вплив медіа; поняття цензури як небезпечного інструменту у будь-якому суспільстві; замовні матеріали; правила розпізнавання фейкової інформації, негативної політичної та ідеологічної пропаганди; роль медіа у провокуванні конфліктів; що таке мова ворожнечі. Доповідали: Грубляк Є., Грубляк С., Одочук В., Підгайчук В., Стасишин М., Тесліцький Є., Фурдіяк Т., Чеботар К., Шандор Н. 

  Завершили відзначення тижня права проведенням правового брейн-рингу у групах 3 курсу юридичного відділення. Брейн-ринг було організовано і проведено 15 грудня 2023 року викладачем правничих дисциплін Флорескул-Світовою С.Л.

  Метою брейн-рингу було розвиток знань та виховання інтелектуальної активності майбутніх правників, а також підвищення інтересу до обраної професії та рівня професійної ерудиції.

  Під час гри команди активно працювали й намагалися якнайшвидше дати правильну відповідь на поставлені запитання, демонструючи знання, кмітливість та уважність. Після підбиття загального підсумку змагання всім учасникам.