Контакти

58002, м. Чернівці
вул. Банкова, 1
Навчальний корпус №20.
Тел/факс: (0372) 55-38-26
E-Mail: college@chnu.edu.ua

Погода

   29.11.2023 відбувся виховний захід "Кобилянська & Ко"  з нагоди 160-річчя до дня народження письменниці. Цікаві факти з біографії Ольги Кобилянської та її кулінарні вподобання об'єднали традиції Буковини та Слобожанщини. Студенти та викладачі долучилися до майстер-класу із розфарбовування коржиків. Дружня та пізнавальна атмосфера надихнули на творчість здобувачів освіти, завдяки співпраці бібліотекаря Катерини Вірстюк та викладача Уляни Ратушняк.

   Творами Ольги Кобилянської зачитуються не одне покоління поціновувачів українського слова. І річ не лише у принадності її самобутнього стилю. Чимало тем та ідей, порушених у творах видатної буковинської письменниці, не втратили своєї актуальності й сьогодні. 

   Народилася Ольга Юліанівна Кобилянська 27 листопада 1863р. у містечку Гура-Гумора в Південній Буковині. Мати - родичка відомого німецького поета-романтика Захарія Вернера, вивчила українську мову та прийняла греко-католицьку віру з пошани та любові до чоловіка.

  З дитячих років Ольга знала не тільки українську, а й польську та німецьку мови, якими говорили в її родині. 

  Ольга Кобилянська писала під впливом свого оточення — Наталії Кобринської, письменниці, однієї з фундаторок жіночого руху на Галичині, Софії Окуневської — першої української жінки-лікаря в Австро-Угорщині, Августи Кохановської — художниці, яка ілюструвала новели письменниці.

  Письменниця одна з перших в українській літературі звернулася до змалювання жінок-інтелігенток, які намагаються вирватися з буржуазного оточення. І при всьому тому вона залишалася справжньою жінкою. Вона цікавиться новинками моди, мала гарний смак і зберігає струнку фігуру до старості.

  Ольга Кобилянська померла 21 березня 1942 року. Поховали її 23 березня. У цей день румуни закрили в’їзд до міста. Похована у Чернівцях поруч із батьками.

  На честь Ольги Кобилянської встановили літературно-мистецьку премію, а за її творами знято фільми. Кращі твори письменниці вийшли у перекладах багатьма мовами, відіграли й відіграють важливу роль у світовій літературі, піднімаючи міжнародний престиж українського художнього слова.